Ciko: Ik heb hier echt veel geleerd, vooral respect

In voortrajecten bereiden jongeren zich voor op tewerkstelling en in de JES-werking ‘Effect’ voorzien we daarvoor een alternatieve onderwijscontext waarin we met hen werken rond beroepskeuze, arbeidsattitude, sociale en professionele vaardigheden,… Hieronder volgt het relaas van Ciko, één van de Side Effect-gangmakers.

Bij JES Gent ging een groep Effect-jongeren een stap verder, en onder de vlag ‘Side Effect’ engageren ze zich ook als vrijwilligersequipe in de vrijetijdswerkingen van JES.

Hij is echt veranderd sinds zijn entree bij JES, vindt Ciko (20). Stoer doen is niet meer zo nodig. Na het voortraject Effect is Ciko één van de gangmakers van Side Effect. “Als ik bij JES toekom, ben ik echt blij.
“Toen ik de eerste dag naar JES kwam voor Effect, was ik al te laat. (lacht). Ik was echt beschaamd. In het begin durfde ik met niemand praten. Maar daarna begon ik met iedereen bevriend te raken. Na een tijdje kwamen er minder mensen naar de activiteiten van Effect. Ik bleef wel doorzetten. Ik vond het soms wel saai, maar ik kon blijven lachen en grapjes maken.”

Iedereen is welkom
“Op een bepaald moment heb ik tegen de anderen gezegd: ‘Jullie doen toch niets in je vrije tijd, laten we samen afspreken.’ En dat was Side Effect. Samen met Jolien, een vriendin, was ik een van de meest gemotiveerden. Toen de anderen merkten dat Side Effect echt leuk is, begonnen ze ook mee te doen. We doen gewoon gezellig iets samen. Dat we niet alle deelnemers kennen, maakt niet uit. Iedereen is welkom. Ik zal blij zijn als Side Effect terug begint. Want die lockdown, dat is echt saai! We moeten binnen blijven, er zijn geen activiteiten. Het duurt echt veel te lang.”

In- en uitademen
“Tijdens de fietsvierdaagse was ik vrijwilliger. Ik leerde andere mensen kennen, liet anderen dingen leren of hielp hen met het Nederlands. Ja, ik hou van helpen. Zelf leerde ik om rustig te blijven. Tot tien tellen, in- en uitademen.”

Reizen met Side Effect
“Waar ik van droom? Reizen! Met Side Effect! Ik wil dat echt eens doen, zo buiten België gaan. Kamperen in Nederland of Duitsland, bijvoorbeeld. En dat we dan zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van ons budget. Dat zou de max zijn!”

Gemotiveerd
“Als ik bij JES toekom, ben ik echt blij. Gemotiveerd ook, en rustig. JES is speciaal en de mensen die er werken, zijn echt vriendelijk. Ik kan er ook terecht als ik problemen heb met papieren. Als ik iets niet begrijp, legt Justine (vormingswerker Effect) me dat meteen perfect uit. We hebben een goeie band, we zijn net broer en zus. (lacht) Haar vertrouw ik 100 procent. Zij zou mij nooit halverwege laten vallen.”

Stoer doen hoeft niet meer
“Toen ik voor het eerst naar JES kwam, kwam ik binnen zoals een gangster. Mijn boekentas smeet ik gewoon op de grond en ik ging zitten. Iedereen keek mij aan, ik keek ook iedereen aan. Maar zo op een strenge manier, ken je het? Alsof het mij niet aanstond. Nadat mensen met mij begonnen te spreken, ging ik zelf ook spreken. Ik was zo beschaamd. Ik was ook echt agressief vroeger. Nu ben ik wat rustiger. Ik heb echt heel veel geleerd bij JES. Zo stoer doen, dat hoef ik nu niet meer te doen. Ik ben volwassen geworden ondertussen. Nu heb ik een houding. Mijn manier van praten is ook veranderd. Ik heb echt veel geleerd, vooral respect. Voor ik ga werken, wil ik nog zekerder zijn van mezelf. Ik wil nog wat bijleren, en beter worden in wat ik kan.”

Hij is echt veranderd sinds zijn entree bij JES, vindt Ciko (20). Stoer doen is niet meer zo nodig. Na het voortraject Effect is Ciko één van de gangmakers van Side Effect. “Als ik bij JES toekom, ben ik echt blij”.