Bashir Abdi en Bert Misplon volgden 17 jaar geleden een animatorcursus bij JES Gent. Een hechte vriendschap ontstond, banden werden er gesmeed. Jaren later is Bert leerkracht en Bashir Olympische medaillewinnaar en hebben ze samen de vzw Sportaround opgericht om kinderen en jongeren door middel van sport ontwikkelkansen te geven zoals zijzelf ook gekregen hebben.

Hoe leerden jullie mekaar kennen?

Bashir: “Bert en ik hebben mekaar leren kennen op jullie cursus. Het was een toffe en leerrijke cursus waar we met veel dankbaarheid naar terugkijken.”

Bert: “Ik herinner me nog dat de cursus doorging in de basisschool Victor Carpentier. We waren met een klein groepje deelnemers, 14 jongeren en Manu als één van de begeleiders. Ik had me ingeschreven omdat het me interessant leek, maar ik kende er niemand. We voetbalden vaak tijdens de pauzes en zo leerde ik Bashir kennen.”

Weet je nog wat je tijdens de cursus hebt geleerd? Wat is je bijgebleven?

Bert: “We leerden voor een groep praten, hoe je met kinderen omgaat, hoe je conflictsituaties aanpakt, hoe je activiteiten in mekaar steekt. Dus echt de basis van het jeugdwerk. Heel veel van de zaken die we toen hebben geleerd, hebben we meegenomen met Sportaround. We zoeken jongeren op de pleintjes op, proberen hen te bereiken op de plekken waar zij hangen en trachten een duurzame en hechte band op te bouwen. Ik raad het alle jongeren aan. Echt waar. Dat kan echt uw ogen openen en je zelfvertrouwen geven. Je leert zoveel zaken die je in het leven kan gebruiken. Mij gaf het als vijftienjarige vertrouwen en daar leerde ik ook dat ik richting jeugdwerk wou gaan.”

Bashir: “Het waren best wel lange dagen. Ik herinner mij nog een superleuke dag toen we een zoektocht hadden door de stad. Je leerde de stad op een andere manier kennen. Ik zie ons nog zo lopen van opdracht naar opdracht. Mijn attest ligt trouwens nog altijd ergens in de kast!”

Jullie werken niet alleen samen, maar zijn ook hechte vrienden. Hadden jullie een instant klik? Was het vanaf dag één een match?

Bashir: “Zeker! Bert is heel sociaal, open en begripvol. Het klikte meteen. Bert deed atletiek en ik voetbalde. En ik vond dat heel raar. Wij liepen achter de bal en hij liep zonder reden rechtdoor. Later ben ik dan bij zijn atletiekclub gegaan en zo zijn we nog hechter geworden.”

Bert: “Het klikte goed en we begrepen mekaar. Ik ben blij dat we elkaar zijn tegengekomen. Met Bashir omgaan heeft mijn leven enorm verrijkt. Hoe Bashir in het leven staat en daar deel van mogen uitmaken. Ja, echt een belangrijk moment in ons leven.”

Bashir: “Bert was voor mij een wegwijzer, een gids in de nieuwe cultuur en wereld waarin ik terecht kwam. Ik was nog niet zo lang in Gent en had nood aan sociale contacten, nieuwe vrienden. Indien ik Bert niet had leren kennen, weet ik niet hoe mijn leven er zou uitzien.”

Bert: “En omgekeerd. Bashir is nog altijd dezelfde als zeventien jaar geleden. Nog altijd een positief ingestelde jongen. Hij is ondertussen een man, maar we blijven jongens (lacht). Hij heeft veel meegemaakt en ik blijf het straf vinden hoe hij daarmee omgaat en in het leven staat. Dat is zo belangrijk. Dat geven we ook mee aan de jongeren: ga voor je beste zelf, werk naar een doel toe met een positieve ingesteldheid. Daar is Bashir het goede voorbeeld van. Als hij ergens voor gaat is het met een keiharde focus en haalt hij het beste uit zichzelf.”

Bert was voor mij een wegwijzer, een gids in de nieuwe cultuur en wereld waarin ik terecht kwam.

Met Bashir omgaan heeft mijn leven enorm verrijkt. Hoe Bashir in het leven staat en daar deel van mogen uitmaken.

Ik kan de animatorcursus aan elke jongere aanraden. Mij gaf het als vijftienjarige vertrouwen en daar leerde ik ook dat ik richting jeugdwerk wou gaan.

Bert Misplon

Heb je een tip voor onze jeugdwerker Luka die de nieuwkomerswerking op zich neemt?

Bashir: “Luisteren, luisteren, luisteren. Samen op zoek gaan naar de wensen en dromen van jongeren en die proberen te verwezenlijken. Het is heel fijn om jongeren bewust te maken van het feit dat ze haalbare doelen kunnen stellen. Wanneer ze die doelen bereiken, dan werkt dat zo motiverend voor volgende uitdagingen en doelen. Wees ook jezelf en spontaan.”

Bashir, je bracht ook het boek ‘Op de loop’ uit. Kan je ons daar meer over vertellen?

Bashir: “Mensen kennen mij alleen van mijn sportprestaties. Weinig mensen weten iets over mijn weg van Somalië naar België. Toen ik net in Gent was, kwam ik in de OKAN-klas van Peter Vervaet terecht, mijn leerkracht Nederlands. Ik heb er ongeveer zes à zeven maand over gedaan om Nederlands te leren, daarna ging ik naar het gewone secundair onderwijs. Peter is ook een loper en volgde mijn prestaties vanop de zijlijn. Vorig jaar beslisten we, voor de Olympische Spelen, om mijn verhaal neer te schrijven. Het boek is het resultaat van gebundelde krachten. Mensen die mij kennen hebben er een grote rol in gespeeld: Peter, Bert, mijn eerste trainer Peter Robbens, Europees kampioen Koen Naert … Het is een open boek geworden en ik hoop dat mensen door het te lezen mij en mijn verhaal leren kennen.”

Bert, jullie hebben samen Sportaround opgericht en jij bent nu coördinator van Sportaround. Hoe is Sportaround ontstaan en wat is jullie missie?

Bert: “Bashir en ik waren in 2012 samen op trainingsstage in Ethiopië. We waren daar om toe te werken naar de Belgische kampioenschappen veldlopen na een moeilijk jaar. We babbelden er veel en beseften dat je via sport kinderen kan bereiken en hen kansen kan geven. Onze droom was om in Ethiopië een school te starten met sportfaciliteiten voor kinderen. Maar toen we terug in Gent waren, zagen we dat ook hier veel kinderen de weg niet vinden naar sportclubs. Toen zijn we heel laagdrempelig begonnen met het organiseren van sportnamiddagen, voetbaltoernooitjes … In 2014 gaven we naschoolse lessen en zo zijn we beginnen groeien. Wat startte als een engagement in onze vrije tijd groeide uit tot een professionele organisatie. Vandaag bieden we naschoolse sportactiviteiten aan, organiseren we pleintjessport en hebben we een aantal wijkwerkingen. We zetten sociaal-sportief werk voorop, werken duurzaam en gaan outreachen. Iedereen is onze partner, onze collega. Want samen kan je veel meer kinderen kansen geven. Via sport zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich ontwikkelen, leren samenwerken, naar een doel toewerken. Het is fijn om te zien hoeveel kinderen we bereiken en we hopen dat we dit in de toekomst nog veel meer kunnen doen.”

Het boek ‘Op de loop’ kan je hier bestellen.

Interview: Michiel Hendrickx & Lisa De Pelsmaeker, Tekst: Lisa De Pelsmaeker, december 2021

vindplaatsgericht