De zomer van Luka en de nieuwkomerswerking

Luka zet zich in als jeugdwerker voor de nieuwkomerswerking van JES Gent o.a. door het wekelijks organiseren van een vrijetijdsaanbod en is actief binnen het OverKop als hulpverlener.

Wie is Luka?

“Ik ben 24 jaar en een levensgenieter, iemand die graag onder mensen komt en al eens durft ‘blijven plakken’. Na een middelbare periode in kunstonderwijs, waar ik vooral bezig was met film en fotografie, besloot ik sociaal werk te studeren. Het idee van werken rond film in combinatie met een job in de sociale sector sprak mij enorm aan. Tijdens mijn studies liep ik stage bij Vluchtelingenwerk waar mijn interesse voor het werken met anderstalige nieuwkomers en kwetsbare mensen in het algemeen enorm gegroeid is. Erna volgde ik nog een master communicatiewetenschappen met afstudeerrichting film- & televisiestudies. De interesse in film en de betekenis van ‘het beeld’ was er al heel lang en ik wou mij er theoretisch verder in verdiepen.”

Hoe ben je bij JES terechtgekomen?

“Mijn mama heeft lang geleden voor JES gewerkt en mijn pa werkt in hetzelfde gebouw waar we met JES Gent zitten: De Expeditie, een sociaal-cultureel bedrijvencentrum met tal van organisaties. Ik heb gesolliciteerd via de website en zo m’n kans gewaagd.”

“Ik ben al langer geïnteresseerd in hoe de samenleving voorzieningen organiseert voor de jeugd, maar ik had nooit gedacht dat ik als jeugdwerker aan de slag zou gaan. Voor mij staat het werken met mensen, direct contact, kunnen helpen zowel op kleine schaal als op structureel niveau, voorop. Dat vind ik nu wel terug in mijn job. Het eerstelijnswerk is super interessant en leerrijk, maar ook alles wat er komt bij kijken: het beleid, de structuren en actoren.”

Wat vind je het mooiste aan je job?

“De afwisseling aan doelgroepen, de diversiteit waarmee ik in contact kom. Hoeveel de jongeren mij bijleren over mezelf, hun leefwereld en de samenleving. De grens tussen hulpverlening (OverKop) en vrije tijd is ongelooflijk interessant. Werken met jongeren vergt veel energie en geduld, maar je krijgt er echt enorm veel voor terug.”

Luka en de jongeren in actie tijdens de startanimatorcursus

Wat is het meest uitdagende?

“De grens of je positie als jeugdwerker. In hoeverre sta je klaar voor de jongeren en blijf je beschikbaar en wat zijn je eigen grenzen in je vrije tijd. Dat is een zoektocht en blijft wat aftasten. Ik werk nu 3 maanden bij JES en daar ben ik nog zoekende in.”

Hoe omschrijf je jezelf?

“Toegankelijk, twijfelaar, beetje chaotisch en lomp, gemotiveerd en enthousiast. Ik ga mij bijna altijd smijten in alles wat ik doe. Jongeren moeten zeker geen schroom hebben om mij aan te spreken.”

Aan welke herinnering heb je tijdens corona vaak gedacht?

“Een paar jaar geleden was ik op trekvakantie met drie maten. We doorkruisten Georgië via de Kaukasus met beperkte middelen. We waren telkens op weg van punt A naar punt B met enkel de hoogstnoodzakelijke spullen. Dat was pittig en grensverleggend, we werden op verschillende vlakken uitgedaagd. Maar tegelijkertijd was het ook meditatief en rustgevend.”

Met de zomer in aantocht: welke plaatjes mogen we zeker opleggen?

“Ik luister naar veel genres en ben een enorme jazz liefhebber. Al luister ik tijdens de zomer meer naar salsa en cumbia. Van zodra de zon schijnt word ik instant gelukkig. Dan mag je zeker Hector Lavoe, Willie Colon of Orishas opleggen. Qua jazz dan weer Yussef Kamaal of de grote Chet Baker. Ik ben altijd nieuwsgierig en curieus om nieuwe muziek te ontdekken.”

Hoe ziet jouw zomer eruit?

“Elke maandag, dinsdag en woensdag van 12 juli tot en met 11 augustus organiseren we avontuurlijke activiteiten (vlottenbouw, klimmen, fietsen …) aan het Houtdok. Iedereen is welkom! We zijn ook steeds op zoek naar jongeren die mee willen helpen als vrijwilliger.”

Lisa De Pelsmaeker, juli 2021