Vrijwilliger en jonge nieuwkomer Osman aan het woord

Al snel na zijn aankomst in België leerde Osman (17) JES kennen. Het bleef niet bij die ene activiteit. Tot vandaag is Osman een graag geziene gast bij JES. Hij ontpopte zich tot een vrijwilliger die zijn talenten bij JES verder aanscherpte en er een boel leuke mensen leerde kennen. Bij JES kan ik mensen vertrouwen. 

“Ik ben nu twee jaar en tien maanden in België. Na een half jaar al kwam ik bij JES terecht. Op school vonden ze dat ik een buitenschoolse activiteit moest doen. Maar het was leuk! Sindsdien krijg ik een bericht telkens wanneer er een activiteit is en ik doe vaak mee. De eerste keer kende ik niemand, maar ik leerde snel mensen kennen. Dat was zalig. Ik maak geregeld nog nieuwe vrienden. Soms zie ik hen ook buiten JES. Het is jammer dat mijn taalkennis in het begin echt niet goed genoeg was. Mijn Nederlands was toen echt kapot.Maar door de activiteiten bij JES is de taal echt wel verbeterd. De helft van mijn Nederlands leerde ik bij JES, de andere helft op school. Dat ging vrij snel.”

Helpen bij valpartij

“Voor de vierdaagse fietstocht naar Brussel in 2017 werd ik vrijwilliger. Ik hoorde van dat plan en heb zelf gevraagd of ik ook mocht meehelpen. Vier, vijf maanden hebben we de fietstocht voorbereid: slaapplaatsen zoeken, de route vastleggen, de naam van de groep bedenken, T-shirts maken. Toen we vertrokken, vroegen ze of ik onderweg een van de begeleiders wilde zijn. Als begeleider moest ik mee de weg zoeken en helpen als er iets gebeurde zoals een valpartij. Die fietstocht was echt leuk. Fietsen is een van mijn hobby s. Naar Brussel fietste ik nog nooit, meestal doe ik toertjes van maximum 20 kilometer.Onlangs volgde ik de animatorcursus. Dat was niet altijd even makkelijk. De sessies waren niet saai, maar ik was soms zo moe. Maar als ik mijn stage heb gedaan, krijg ik het attest. Ik volgde de cursus om met kinderen bezig te zijn, dat doe ik graag.”

Respect voor de anderen

“Bij JES leerde ik om vrienden te maken, maar ook om respect te hebben voor de anderen en samen te werken. Toen ik net in België was, waren de mensen en de taal helemaal nieuw voor mij. Alles was anders dan in mijn geboorteland. Door JES heb ik geleerd hoe je mensen moet respecteren. In het begin had ik het erg moeilijk om contact te leggen. Nu doe ik dat veel makkelijker. Ik leerde bij JES ook promotievoeren, bijvoorbeeld voor de activiteiten. Zo krijg ik mensen mee naar JES.  Vormingsmedewerker Liesbet vertelt dat ze ooit telefoon kreeg van Osmans leerkracht. Die vroeg haar of het de bedoeling was dat Osman al promotie voerde vier maanden vóór een JES-event plaatsvond.

Zelfstandig zijn en samenwerken

“Op school volg ik de richting restaurant en keuken. Ik moet nog veel studeren, maar als ik mijn diploma heb, wil ik mijn eigen restaurant openen. Zelfstandig zijn, dat wil ik graag. Samenwerken moet ik op school ook,in de keuken bijvoorbeeld. Als we iets voor de klanten koken, dan verschilt mijn smaak misschien van die van iemand anders. Daarom moeten we het gerecht samen op smaak brengen. Dat is ook samenwerken. Bij JES doen we dat op een andere manier. Tijdens de animatorcursus moesten we bij elke activiteit samen onze mening vormen. We denken hier ook na voor we iets doen. Of we werken samen tijdens een spelletje. Samenwerken is voor mij niet altijd even makkelijk, zelfstandig werken ligt me beter. Ik heb nogal een sterke eigen mening, maar ik kan wel samenwerken, hoor. Dat komt wel goed.”

Niet beschaamd

“Bij JES spring ik geregeld binnen voor een praatje. Ik vind dat gewoon toffe mensen hier. Ik kan op hen vertrouwen. In het begin bleef ik op de achtergrond. Het was echt moeilijk om de anderen te begrijpen. Als me iets werd gevraagd, deed ik dat gewoon. Maar ik praatte niet veel, ik was verlegen. Nu gaat mensen leren kennen veel beter omdat mijn Nederlands ook beter is. Op mijn nieuwe school moest ik reclame maken op de infodag en mezelf laten fotograferen. Dat ging vlot, ik was niet beschaamd.”

Ik heb er altijd zin in 

“Of ik talenten heb? Sociaal en sportief, dat ben ik wel. En er is nog eentje, ik ben het even kwijt. (denkt na)Ah ja, veel mensen zeggen dat ik handig ben. De leerkrachten vinden dat ook. Of ik ook iemand ben die er altijd voor gaat? Ja, dat is wel waar. Tijdens onze fietstocht was ik soms wel eens moe, maar dat laat ik niet merken. Ik heb er altijd zin in. 

Bij JES spring ik geregeld binnen voor een praatje. Ik vind dat gewoon toffe mensen hier. Ik kan op hen vertrouwen.