Zita: “Ik ben opengebloeid bij JES”

In voortrajecten bereiden jongeren zich voor op tewerkstelling en in de JES-werking ‘Effect’ voorzien we daarvoor een alternatieve onderwijscontext waarin we met hen werken rond beroepskeuze, arbeidsattitude, sociale en professionele vaardigheden … Bij JES Gent gaat een groep Effect-jongeren een stap verder en onder de vlag ‘Side Effect’ engageren ze zich ook als vrijwilligersequipe in de vrijetijdswerkingen van JES. Hieronder volgt het verhaal van Zita, die hard Side Effect-vrijwilligster.

Zita (19) kwam via Effect bij JES Gent terecht. Maar daar bleef het niet bij. Bij Side Effect ontpopte ze zich tot een onmisbare vrijwilliger. “We leerden als groep met elkaar overleggen en goed samenwerken.”Ik volgde deeltijds onderwijs in het CLW (Centrum voor Leren en Werken). Daar stuurde men mij naar JES om het voortraject Effect te volgen. Dat vond ik vree wijs om te doen. We leerden er in de groep omgaan met elkaar: respect hebben en elkaar helpen, samenwerken, overleggen, als een team werken,… Met de hele groep werden we eens met onze voeten aan elkaar gebonden. Samen bekeken we hoe we die situatie zouden aanpakken en oplossen. Op zo’n moment neemt iemand de verantwoordelijkheid op zich. En dan moet je met elkaar overleggen, goed samenwerken en logisch nadenken.”

Overwinning op mezelf
“Bij JES Brussel deden we het hoogteparcours. Nu heb ik vreselijke hoogtevrees. Op een balk moesten we elkaars handen vasthouden en dan steeds verder uit elkaar gaan. De kans bestond dat we van de balk zouden vallen. Maar door samen te werken, is het toch gelukt. Of dat een overwinning was op mezelf? Ja! Uit mezelf zou ik dat echt nooit doen.”

Omgaan met stress
“Ook na Effect wilde ik bij JES blijven. Ik vond het wijs, en we hadden een gezellige groep. Daarom doe ik mee met Side Effect. Zo was ik vrijwilliger tijdens de fietsvierdaagse voor nieuwkomers die net in België zijn. Wij deden de begeleiding, we zorgden dat het eten klaarstond op de plaats waar de fietsers pauze hadden. En we zorgden ervoor dat het ‘s avonds niet uit de hand liep. Het was geen makkelijke groep, maar ik vond het wel vree wijs. Vorig jaar was er een vlottenfestival. Ik zat achter een tafel in een standje en het was best druk. Daar leerde ik al doende hoe je met zo’n stresssituatie kan omgaan.”

Voor de gezelligheid
“De groep van Side Effect is megagezellig. ‘s Avonds is er altijd wel een feestje. We komen goed met elkaar overeen, het is altijd lachen. Ik doe het echt voor de gezelligheid. Maar we zijn er ook voor elkaar. Een jongere die bij Side Effect zat, is in oktober overleden. We zijn met de hele groep naar de begrafenis gegaan. Op dat moment hadden we veel steun aan elkaar.”

Omgaan met feedback
“Binnenkort doe ik een animatorcursus bij JES. Dat is ook goed voor mijn beroep later. Ik doe nu de logistiek in een kinderdagverblijf en kan volgend jaar voor kinderbegeleidster gaan. Wat ik bij JES heb geleerd over feedback en mijzelf aanpassen, zal me daarbij helpen. Vroeger kon ik er niet tegen als iemand commentaar op me had. Bij JES leerde ik hoe ik feedback moet opvatten en hoe dat me helpt. Voor ik bij JES zat, was ik altijd verlegen bij mensen die ik niet kende. Ik was niet zo goed in communiceren met anderen, maar ik ben er net heel goed in geworden. En ik ben opengebloeid bij JES.”

Ik volgde deeltijds onderwijs in het CLW (Centrum voor Leren en Werken). Daar stuurde men mij naar JES om het voortraject Effect te volgen. Dat vond ik vree wijs om te doen.