Op zondag 27 februari start de week van de vrijwilliger. Reden genoeg om in gesprek te gaan met de jonge nieuwkomers en super gemotiveerde vrijwilligers Nasim (17) en Jaweria (16). Beiden leerden ze JES kennen in volle coronatijden, maar sindsdien zijn ze elke week op post om deel te nemen aan ons vrijetijdsaanbod zowel als deelnemer als begeleider.


Hoe hebben jullie JES leren kennen?

Nasim: “Via juf Tamara van de Okanklas. Ze stelde vorig jaar voor om naar de nieuwkomerswerking van JES Gent te gaan om Nederlands te oefenen en vrienden te maken. Zo ben ik hier terecht gekomen. De animatorcursus was top en nu kom ik elke week naar de activiteiten.”

Jaweria: “Bij mij is het ook zo gegaan. JES is langsgekomen op onze school, de Toren van Babel. En juf Tamara was enthousiast en motiveerde ons. Toen hebben we alle twee de startanimatorcursus gevolgd. Dat is een traject om via activiteiten en spelletjes de theorie al een beetje te leren. Het is een traject van 4 weken, op woensdagnamiddag. Daarna volgden we de animatorcursus. Ik heb in de klas ook al veel verteld over wat we op JES allemaal doen. Mijn beste vriendinnen Sonni en Sonna komen nu ook mee naar JES. Ik ga die dag nooit vergeten!”

Wat vond je het leukste aan de animatorcursus?

Nasim: “Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd; heb leren samenwerken en kon mijn Nederlands oefenen. Maar het tofste is dat ik er veel vrienden heb gemaakt. We zijn een jaar later nog steeds vrienden en komen nu samen naar alle JES-activiteiten! Ik heb ook de kans gekregen om hier mijn stage te doen. Michiel was mijn stagementor. De voorbije zomer hadden we een container aan het Houtdok waar we activiteiten organiseerden en die mocht ik dan soms mee begeleiden. Dan gingen we mountainbiken, kajakken, klimmen …”

Jaweria: “Ik ben super blij dat ik de animatorcursus heb gevolgd en dat ik JES heb leren kennen. Ik was toen nog een stil meisje. Maar nu ben ik heel competitief, ik wil winnen en durf te praten. Mijn familie vindt zelfs dat ik te veel babbel. Maar ik leerde dat bij JES. Het is toch normaal als mensen tegen mij praten en sociaal zijn dat ik een antwoord geef? Ik zweer het, ik geniet van mijn leven nu en blijf mezelf. Iedereen zegt dat ik veranderd ben. Maar zij vergeten dat de laatste keer dat ik in Afghanistan was, al 2 jaar en 5 maanden geleden is. Dan is het toch normaal dat ik groei en verander.”

Bekijk hier de vrijetijdskalender!

Ik ben super blij dat ik de animatorcursus heb gevolgd en dat ik JES heb leren kennen. Ik was toen nog een stil meisje. Maar nu ben ik heel competitief, ik wil winnen en durf te praten.

Jaweria

We hebben zoveel leuke plannen. Hopelijk laat corona ons met rust. Ik ben een grote fan van de natuur en hou van fietsen. Het is leuk dat dit samenkomt bij JES.

Nasim

Wat is het leukste: deelnemen of een activiteit begeleiden als vrijwilliger?

Nasim: “Dat is luxe! Ik kan niet kiezen! Als deelnemer mag je alles doen en je maakt je geen zorgen (lacht). Terwijl je als vrijwilliger veel verantwoordelijkheden hebt. Als vrijwilliger heb ik wel al veel geleerd. Ik heb een opleidingstraject afgelegd waarbij de medewerkers van JES Gent mij allerlei tips gaven. Bijvoorbeeld hoe je voorzichtig op straat kan fietsen als je met een groep bent, hoe je de groep kan observeren en in de gaten kan houden … Ik heb vorig jaar ook een grote fietstocht mee georganiseerd naar Ronse. Daar heb ik Rachmad leren kennen, hij is nu mijn beste vriend! Maar ik amuseer mij ook als deelnemer. Zaterdag zijn we samen met Luka en de nieuwkomerswerking gaan zwemmen. Ook tof!”

Jaweria: “Het is allebei leuk. Op JES voel ik me blij en vrij. We doen hier leuke dingen. Ik kom na school op woensdag naar hier als deelnemer. Dan maken we van alles in het Open lab: het bedrukken van een T-shirt, een lampenhouder maken met de lasercutter … Samen koken met Rukiye is ook superleuk. We maken veel lekkere dingen. De wrap met kip vond ik het lekkerste. Ik mocht de restjes meenemen naar huis en ik heb het laten zien aan mijn mama. Maar eten deel ik niet (lacht)! Op zaterdag help ik soms Rukiye met het begeleiden van activiteiten. Dan gaan we outreachen en staan we samen op het pleintje in het Tolhuispark. We spelen dan spelletjes of praten met de kinderen en de jongeren. Zelf ben ik super goed in enthousiasmeren, ik kan heel goed meedoen. Ik zou later wel meer op de pleintjes willen staan zoals Rukiye. Maar dan in mijn vrije tijd want ik wil later verzorging studeren en zorgkundige worden. In mijn vakantie kan ik dan vrijwilligerswerk bij JES doen.”

Waar kijk je het meeste naar uit?

Nasim: “We hebben zoveel leuke plannen. Hopelijk laat corona ons met rust. Ik ben een grote fan van de natuur en hou van fietsen. Het is leuk dat dit samenkomt bij JES. Zo gaan we met onze nieuwe mountainbikes met de JES-vitesse, een groepje jongeren dat graag avontuurlijk gaat fietsen, terug meer op pad. We organiseren ook leuke activiteiten tijdens de buitenspeeldag. En er komt ook een vrijwilligersweekend aan. Dat wordt de max!”

Jaweria: “In mei gaan we op kamp. We gaan met 30 nieuwkomers op stap en gaan ergens kamperen en overnachten. Daar kijk ik erg naar uit. Ik hoop dat ik mee mag! Dat doet me denken aan onze uitstap naar Brugge samen met Luka en Rukiye. Dat was een mooie en leuke plaats! Ik zou ook graag eens gaan zwemmen, maar dan alleen voor en met meisjes. Ik ben nog nooit gaan zwemmen. Ik wil dat graag eens doen. Maar dan in een gepaste outfit waarin ik mij op mijn gemak voel. Ik kijk echt al uit naar de zomer! Samen activiteiten doen. Ik ben zo blij als ik hier ben. En ik hou van Rukiye!”

Interview afgenomen door Lisa De Pelsmaeker
Dankjewel aan Nasim, Jaweria, Michiel en Rukiye!